DE KUNSTENAAR TEGENOVER ZIJN PUBLIEK

« précédent  suivant »
De kunstenaar tegenover zijn publiek

Brieven van schilders
JEAN-CHRISTOPHE HUBERT

200 x 297 mm - 40 pages
ISBN 978-2-93062733-5
5 €

Doorbrieven te lezen van beroemde schilders uit de 19e en de 20e eeuw - Alfred Stevens, Félicien Rops, Auguste Renoir, James Ensor en Georges Braque – wordt het mogelijk de verschillende facetten te ontdekken van de complexe relatie die de kunstenaar met zijn publiek verbindt.

De brieven van deze kunstenaars belichten de moeilijkheden waarmee zij te kampen hadden ten overstaan van bestellingen, uiteenlopende smaken, de druk om financiële opbrengsten te bekomen, de tentoonstellingen in de Salons en van de contracten waardoor zij gebonden waren aan de Staat of de galerijhouders.

Gezien de 19e en 20e eeuw in Europa gekenmerkt zijn door het einde van het “grote mecenaat”, gaat de studie van deze brieven over de bestelling, de Salons, de tussenpersonen zoals de handelaars en de critici en ten slotte over de ontwikkeling van de musea en het mecenaatschap van de Staat.

 

JEAN-CHRISTOPHE HUBERT

 

Conservator van het Museum der letteren en manuscripten van Brussel, licenciaat in de Kunstgeschiedenis, Jean-Christophe Hubert is gespecialiseerd in de moderne en hedendaagse kunst in Europa.

Hij is auteur van talrijke werken en artikels over de artistieke schepping in de 20e eeuw.

Als commissaris van meer dan vijftig tentoonstellingen, werkte hij rond een groot aantal kunstenaars waaronder Auguste Rodin, Jean-Michel Folon, Félicien Rops, Joan Miró, Salvador Dalí, Henri Matisse en Pablo Picasso. Als scenograaf en museoloog breidt hij ook  de toegang tot de cultuur uit voor de jongsten onder ons door voor hen instrumenten en activiteiten te ontwikkelen.