DE 100 WONDEREN VAN HET HOSPITAAL NOTRE-DAME À LA ROSE

« précédent  suivant »
De 100 wonderen van het Hospitaal Notre-Dame à la Rose

RAPHAËL DEBRUYN

230 x 165 mm - 160 p. pages
ISBN 978-2-39000-044-0
24,95 €

Het Hospitaal Notre-Dame à la Rose, gesticht in 1242 en beschermd als hoofderfgoed van Wallonië, is één van de laatste voorbeelden van een volledig bewaarde autarkische hospitaalsite inclusief boerderij, tuinen, ijskelder en kerkhof.
Zowel de diversiteit van de uitstekend bewaarde gebouwen als de rijkdom van de kunstcollectie, de medische en farmaceutische verzamelingen, die bovendien in hun authentiek kader tentoongesteld zijn, maken van dit gasthuis een uitzonderlijk geheel.

 

Dankzij de restauratiewerken die gezamenlijk door het Waals Gewest (afdeling toerisme en erfgoed) en het Europees Fonds (FEDER) werden gefinancierd, kan het Hospitaal Notre-Dame à la Rose de bezoeker vandaag een ontdekkingsparcours aanbieden door twintig zalen in een nieuwe scenografie die het leven en de evolutie van het ziekenhuiswezen en de gezondheidszorg van de Middeleeuwen tot vandaag illustreren.

 

 

Raphaël Debruyn, geboren in 1962 te Lessines, studeerde moleculaire biologie aan de ULB en was daarna een tiental jaar werkzaam in het onderwijs. Tegelijk zette hij zich als vrijwilliger in voor de herwaardering en uitbouw van het Hospitaal Notre-Dame à la Rose tot een volwaardig museum, waarvan hij in 1997 conservator werd. Hij is eveneens voorzitter van de vzw 'Culture Wapi' die het culturele luik van de streekontwikkeling in Waals Picardië coördineert.